Friday, 16 May 2014

FORUM l Kenali Murobbi Osem dari Jordan [E.1]

Tuan Moderator : bismillah .. kita buka forum ruhiyah kita pada hari ini dengan umul furqon al-fatehah..

mulut para ikhwan sedang berkumat kamit menyelesaikan bacaan al-fatehah ada yang masih belum berhenti berbual dek lama sangat tak berjumpa, ikhwah gila gila biasanya duduk dibelakang tapi hari ini mereka kurang gila sikit kerana ingin menghormati forum ruhiyah. itulah uniknya ikhwah di Jordan.

Tuan Moderator : Alhamdulillah , nahmaduhu wanasta3inuh ... amma ba3d. Ikhwah yang ana kasihi dan ana cintai sekalian., hari ini bersyukur kehadrat Illahi setelah sekian lama kita tidak dihimpunkan pada majlis yang mulia seperti ini ada yang dari jauh Mu'tah, Mafraq, Amman dan sudah tentu dari Irbid, pada hari ini Allah swt menyatukan hati hati yang sudah lama kering untuk membasahkan kembali dengan cahaya hidayah, nur tarbiyah, dan lampu dakwah. *blur*

para ikhwan ketawa dek tuan moderator buat lawak hampir tak jadi.

Tuan Moderator : (baru habis ketawa bersama) ok ikhwah semua, itu selingan sahaja. Hari ini seperti yang kita tahu kehadiran kita pada hari ini akan mendengar forum bersempena dengan Hari Guru Sedunia 2014 bertarikh pada 16 Mei setiap tahun. Dan tentang Hari Guru ni ana sebenarnya masa kecil dulu time di tadika, suka sangat dengan seorang ustazah ana ni. Sebenarnya bukan seorang la tapi ramailah ustazah-ustazah ana yang ana suka.

Para ikhwan menunjukkan isyarat elegik tahap elegik kacang hazzet dengan cadburry sambil ketawa kerana memahami itu adalah lawak biasa tuan moderator

Tuan Moderator : (ketawa lagi!) hahaha..okay. So, masa ana tadika dulu antum tau tak sebab apa ana suka sangat dengan ustazah-ustazah ana?

Ikhwan : taaaaak ! (dengan campuran suara matang dan separa matang. suara kecil tenggelam terus)

Tuan Moderator : Ana suka dengan mereka ni, sebab masa ana tadika badan ana kecik je tapi mulut besar. makanya ana ni seorang pidato yang gagah untuk menembak sahabat sahabat yang berbadan besar , senang cerita mulut celupar la. tapi bila mereka yang besar besar ni nak pukul ana , ustazah ustazah ana akan backup ana walaupun ana yang salah. Artis tak ana?

Ikhwan : "..sumpah tak !.." , " ini cerita pengalaman moderator ni.. " (selingan pelbagai latar suara dan gelak ketawa)

Tuan Moderator : Ouh., nampaknya ramai yang menafikan kehebatan ana. Tak pe. Ana akan cuba buka keaiban ana untuk antum hilang thiqqah setelah taksub dengan ana tadi. Kemudian, ustazah ustazah ni ajak ana stay tadika sorang sorang ..

Suara ikhwan mula berkumandang dengan uisshhh !! ada juga yang kata astaghfirullah akhi ..

Tuan Moderator : (lepas gelak) ana time tu umur 5 tahun la ikhwah .. Lepas tu mereka ajak makan nasi bersama sama mereka dan ana makan la. sup dengan kicap je. tapi lepas makan tu tengok tv pula, sampai sebelum parent ana ambil ana kat tadika dalam 10minit sebelum balik mereka nasihat kat ana, " kenapa thoriq (bukan nama sebenar) selalu sangat ejek orang? mulut kita hanya perlu berkata ketika perlu sahaja " ana insaf ketika itu ikhwah.

Suasana jadi hening seketika semua ikhwan tengah insaf mungkin sebab ramai dikalangan mereka yang tidak pandai menjaga adab adab pertuturan ketika umur yang separa matang ini di maya mahupun di alam realiti dek angka ikhwah yang sedang meningkat pesat.

Tuang Moderator : Okay. ana harap kita semua dapat apa point yang ana cuba sampaikan kepada antum dari kisah pengalaman ana yang agak RARE ! pada mulanya tapi hakikatnya ada makna tersirat agar kita semua belajar dari kesilapan.

So, tanpa melenggahkan masa lagi suka untuk ana perkenalkan diri ana dulu , Ahmad Thoriq bin Karim Zaidan (bukan nama sebenar)., berasal dari Ipoh Perak , pernah dibesarkan di Terengganu dan mempunyai 8 orang adik beradik yang sangat comel macam ana, tapi ana sulung ye. Status pendidikan ana pernah bersekolah tadika Pasti Taman Delima, Ipoh Perak .. setelah itu sambung ke Sekolah Rendah Tali Putus, Terengganu dan melanjutkan pelajaran ke Sekolah Menengah Rendah di sekolah athis (suasana jadi riuh dengan gelak ketawa) sebab tak ada perkataan ' agama ' kat sekolah tu di Terengganu. Sehingga ana berjaya mendapat keputusan cemerlang pada PMR dan masuk ke Sekolah Menengah Agama Tepi Highway, Kajang Selangor dan mendapat keputusan pun cemerlang di sana pada SPM 2009. Alhamdulillah ana dapat ke Jordan sambung pengajian usul fiqh di Yarmouk University.

Ada sesiapa nak tambah ke? kot kot antum lagi tahu kisah hidup ana dari ana ke.. cepat cepat.

Para ikhwan dari tadi tak berhenti ketawa dengan gelagat tuan moderator ni

Tuan Moderator : Okay, kalau tak ada soalan ana terus kepada hadaf perkumpulan kita pada hari ini ., sebenarnya kita nak buat forum. bukan pasal diri ana , tapi beberapa orang murobbi dari Jordan yang kita sebenarnya dah ketahui tentang mereka tapi tidak semua. Maka hari ini mari kita dengar kisah mereka dan pengalaman mereka sepanjang menjadi ikhwah osem di Jordan dan kita mendoakan agar kita semua akan jadi seperti mereka pada masa akan datang...

Dengan itu, dijemput kepada akhuna Khamis Bin Jumaat dan Sabtu bin Ahad ., Eh?! Silap silap (para ikhwan ketawa lagi) Khamis bin Hatta dan Firdaus bin Abdul Kareem.

*lagu gimik dimainkan*

Kemasukan dua orang Panelis yang dianggap murobbi tertinggi di Jordan kerana mempunyai pengalaman hampir 7 tahun dalam dakwah dan tarbiyah di Jordan. Mereka sangat terkehadapan dalam menggerakkan dakwah dan tarbiyah di sini sehingga pada hari ini dihadapan mereka terkumpulnya hampir 300 jiwa para ikhwan yang gagah dengan kebolehan yang pelbagai pada masyarakat mahasiswa di Jordan pada hari ini sehingga jemaah dakwah dan tarbiyah mereka digeruni oleh para ahli maksiat. Mereka menggerakkan dakwah dan tarbiyah ini dengan keadaan pada ketika itu ikhwah baru 5 orang sahaja . Dalam tempoh 7 tahun mendatang mereka dibantu oleh Allah swt untuk mengembangkan kuantiti dan kualiti ikhwah sebanyak ratusan kali ganda.
Mereka juga kerap menangis apabila berada dihadapan ikhwah sehingga suasana menjadi sebak lalu mereka memulakan dengan kalam muqaddimah yang menaikkan ruhiyah ikhwan sambil yang lain juga turut sebak dan menangis. harapan penulis agar forum kali ini tidak berlaku babak menangis walau sangat mustahil tak berlaku 

bersambung ..

No comments:

Post a Comment